Puding Roti Sos Vanilla, baca tajuk resepi je pon dah rasa meleleh, ni kan pula buat dengan air tangan sendiri.. bagi pula family makan sama.. sangat teruja ok.. dan dengan tak semena-mena tiba-tiba haha.. tekak ni teringin pulak nak mencuba resepi yang lieya ambil dari Inpirasiku sis Dzana ni memang terbaik..
Terima kasih untuk sis Dzana yang berjaya mengoda tekak lieya ni dengan gambar lelehan sos atas puding rotinya tu... lieya pasti cuba.. bersemangat rasanya nak membeli bahan-bahan untuk resepi ni.. hehe
Sumber: E-na
Bahan A
* 500 ml susu segar/fresh milk
* 8 keping roti (gardenia/high 5)
Bahan B
* 4 s/b gula halus
* 2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
* 2 biji telur ayam
* 1 sudu teh esen vanilla
* 1 s/b tepung jagung
* 1 ktk (kecil) kismis hitam*(optional)
Bahan C (kuah/sos)
* 1 tin susu cair
* 1 sudu teh esen vanilla
* 2 s/b tepung kastad
* 2 s/b gula
Cara-cara
1. Koyakkan roti dan rendam dalam susu selama setengah jam.
2. Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dengan bahan A yang telah direndam.
3. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit atau hingga masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dalam peti ais.
4. Kacau rata bahan sos vanilla (C) dan masakkan di atas api yg sederhana sebentar.
5. Sejukkan sos dan tuangkan di atas puding semasa menghidang
* 500 ml susu segar/fresh milk
* 8 keping roti (gardenia/high 5)
Bahan B
* 4 s/b gula halus
* 2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
* 2 biji telur ayam
* 1 sudu teh esen vanilla
* 1 s/b tepung jagung
* 1 ktk (kecil) kismis hitam*(optional)
Bahan C (kuah/sos)
* 1 tin susu cair
* 1 sudu teh esen vanilla
* 2 s/b tepung kastad
* 2 s/b gula
Cara-cara
1. Koyakkan roti dan rendam dalam susu selama setengah jam.
2. Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dengan bahan A yang telah direndam.
3. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit atau hingga masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dalam peti ais.
4. Kacau rata bahan sos vanilla (C) dan masakkan di atas api yg sederhana sebentar.
5. Sejukkan sos dan tuangkan di atas puding semasa menghidang
Tengok aje gambo ni, sapa tak leleh kan.. feeling excited nieh..
Sumber: Sis Dzana (Maaf copy paste ye) |
Inshaallah lieya akan cuba buat, dah ada gambar nanti leh la lieya share dengan semua reader.. terbaik..
Selamat mencuba juga buat reader blogger.. #peace
Selamat mencuba juga buat reader blogger.. #peace
Assalamualaikum awak. wahh sedapnya. thanks share resepi. in shaa Allah, ada masa nak cuba (",)
ReplyDeleteWaalaikumussalam.. terima kasih.. kite pon copy paste resepi ni dari sis Dzana juga.. sama-sama la kite kongsi ye..
ReplyDeleteLieya awak study kt S.M.RAJA.LUMU pada tahun bila?
ReplyDeletespm tahun 2002.. kenapa kenal saya ke..??
Delete